Enyhítse, csillapítsa és kezelje a Detralex segítségével

A Detralex gyógyszeres visszér kezelés nehézláb-érzés, lábfájdalom, vénás eredetű panaszok ellen

Töltse ki rizikófelmérő kérdőívünket, majd a válaszok beküldésekor megkapja az Önre vonatkozó ajánlást.

Tesztelem a visszér rizikóm

Lábfájdalom, nehézláb-érzés?

wave icon

A vénák (visszerek) betegsége a láb vénás keringését károsítja, amelynek következtében a vér nem áramlik megfelelően a szív felé, a láb vénáiban pang, így okozva fájdalmas és/vagy látványos tüneteket. Megfelelő kezelés hiányában a folyamat önmagát gerjeszti, egyre romló állapotot, esetenként súlyos szövődményeket okozva.

Egészséges visszér

Az egészséges vénákban apró vénabillentyűk akadályozzák meg, hogy a vér visszacsorogjon a föld felé

Károsodott visszér

Ha a vénafal károsodik és a vénabillentyűk nem működnek megfelelően, a vér megreked a láb vénáiban, a megnövekedett nyomás miatt az erek kitágulnak, kanyargóssá válnak, gyulladásos folyamat indul el, ami további károsodáshoz és fájdalmas panaszokhoz vezet.

A károsodott vénás keringés tünetei

wave icon

Számtalan tünet utal nem megfelelő vénás keringésre. Ha az alábbi tüneteket tapasztalja, javasoljuk, hogy mielőbb konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mert kezelés nélkül a panaszok súlyosbodhatnak.

feet of a heavy painful swollen leg

Nehézláb-érzés, lábfeszülés

Lábfáradtság

Lábfájdalom, lábgörcs

Seprűvénák vagy vénatágulatok

Ismerős?

Töltse ki rizikófelmérő kérdőívünket, majd a válaszok beküldésekor megkapja az Önre vonatkozó ajánlást.

Tesztelem a visszér rizikóm

Kezelje visszereit már az első panaszok megjelenésekor!

wave icon

A nehézláb-érzés, lábfájdalom és lábfeszülés a visszérbetegség első jelei lehetnek. Kezelés nélkül ezek a panaszok súlyosbodhatnak, kialakulhat seprűvéna, vénatágulat vagy akár lábszárfekély is. A betegség különböző stádiumait C0-6-ig osztályozzák, a tünetek súlyosságától függően:

0. stádium

Nehézláb-érzés, lábfájás, lábfeszülés

image

További információ

0. stádium

Nehézláb-érzés, lábfájás, lábfeszülés

A leggyakoribb panaszok sokszor látható tünet nélkül is jelezhetik a betegség jelenlétét. Mivel ilyenkor már elindult a kóros folyamat, nem ajánlott halogatni a visszér kezelését.

image

Bezárás

1. stádium

Seprűvénák vagy pókvénák

image

További információ

1. stádium

Seprűvénák vagy pókvénák

A 3 milliméternél kisebb átmérőjű hajszálértágulatok, más néven pókvénák, illetve seprűvénák sok betegnek inkább esztétikai gondot okoznak és nem feltétlenül a krónikus visszérbetegség első figyelmeztető jelét látják bennük. Pedig a visszeresség súlyosbodó egészségügyi probléma, amely nemcsak zavaró panaszokat okoz a hétköznapokban, hanem súlyos szövődményeket válthat ki.

image

Bezárás

varices visibles en la pierna

2. stádium

Kanyargós vénatágulatok

image

További információ

2. stádium

Kanyargós vénatágulatok

Amikor már 3 milliméternél nagyobb az átmérője, valamint kanyargóssá válik a véna, visszértágulatról beszélünk (köznyelvben ezeket hívjuk visszérnek). Ceruza vastag, kidudorodó, kacskaringós értágulat formájában megjelenhet a lábszár, néha a térd és comb belső részén, ritkább esetekben a vádlin.

image

Bezárás

3. stádium

Boka- és lábszár ödéma

image

További információ

3. stádium

Boka- és lábszár ödéma

A pangó vér víztartalma lassan átszivárog az ér falán, és a sejtek közötti térben és a sejtekben felszaporodik, ekkor a láb dagadása alakul ki. Az ödéma megjelenése a boka környékén jellemző, de kiterjedhet a lábszárra és a lábfejre is. Az estére kialakuló ödéma már a betegség korai szakaszában jelentkezhet, párhuzamosan más panaszokkal.

image

Bezárás

4. stádium

Bőrelváltozások, ekcéma

image

További információ

4. stádium

Bőrelváltozások, ekcéma

A visszérbetegség előrehaladásával különböző bőrtünetek, mint pigment zavarok (vörösesbarna apró foltok), vöröses ekcéma megjelenése, a bőr porcelánfehér elvékonyodása vagy akár a tömött, kemény bőrfelszín már súlyos vénás keringési zavarra utal. Azoknál a betegeknél, ahol ilyen bőrtünetek jelentkeznek, fokozott a lábszárfekély kialakulásának esélye.

image

Bezárás

5. stádium

Gyógyult fekély

image

További információ

5. stádium

Gyógyult fekély

A gyógyult fekély jelentős fájdalommal járhat és magában hordozza a kiújulás veszélyét. A kiváltó ok megszüntetésével lehet hosszútávú eredményt elérni a kezelésben.

image

Bezárás

6. stádium

Aktív fekély

image

További információ

6. stádium

Aktív fekély

Ez a krónikus vénás betegség legsúlyosabb stádiuma, a szövetek felszínének elhalása következtében kialakuló szövethiányos állapot. A fekély az esetek többségében nehezen gyógyul, ami jelentős terhet ró a betegre és környezetére, továbbá életminőségét, sőt életkilátásait is jelentősen rontja.

image

Bezárás

Ha a fenti tüneteket tapasztalja, javasoljuk, hogy mielőbb konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mert kezelés nélkül a panaszok súlyosbodhatnak.

A betegség korai felismerésével és a kezelés megkezdésével jelentősen csökkenthető az állapot súlyosbodásának valószínűsége, és kevésbé fogja befolyásolni a mindennapi életvitelben.

Befolyásolható tényezők

Hosszan tartó ülés vagy állás

Túlsúly

Nem befolyásolható tényezők

Kor

Nem

Genetika

Vénás keringést befolyásoló tényezők

wave icon

Számos kockázati tényező szerepet játszik a visszérbetegség kialakulásában: az adottságokat nem tudjuk befolyásolni, mégis vannak lépések, amiket megtehetünk vénáink egészségéért

wave icon

"A női nem és az öröklött hajlam (egy vagy mindkét szülőnél előforduló visszeresség) nagyobb kockázatot jelent, míg az életkor előrehaladtával mindenkinél megnő a betegség kialakulásának esélye.

Az életmódból adódó tényezőket ezzel szemben tudjuk befolyásolni, ilyen a túlsúly leadása vagy mozgás beiktatása a mindennapokba. Akik álló vagy ülő munkát végeznek fokozott veszélynek vannak kitéve, így esetükben kiemelten fontos a láb gyakori megmozgatása."

Mit tehetünk lábunk egészségéért?

wave icon

Néhány jó szokás beépítése a napi rutinba és vénabarát életmód kialakítása sokat segíthet abban, hogy megvédjük lábunkat a visszeresség kellemetlen következményeitől:

Aktív életmód

Mozogjon rendszeresen, ez ugyanis jót tesz a keringésnek és elősegíti a vénás visszaáramlást.

Változatos, rostban dús étrend

A székrekedés is felelős a fokozott vénás nyomásért. Magas rosttartalmú étrenddel, megfelelő folyadékbevitellel előzheti meg.

Egészséges testsúly

Figyeljen oda testsúlyára, mert a túlsúly fokozott megerőltetést jelent a vénás rendszerre

Kényelmes sarokmagasságú cipő

A magas és a lapos sarkú cipők egyaránt akadályozzák az izompumpa működését, amely támogatná a vénás visszaáramlást. Az ideális sarokmagasság körülbelül 3–4 cm.

Kényelmes ruházat

A túl szoros ruházat összenyomja a vénákat és gátolja a vénás visszaáramlást.

Hőforrások kerülése

A meleg elősegíti a vénák kitágulását, így felerősítheti a panaszokat.

Rendszeres lábtorna

Ha a munkája miatt sokat kell állnia vagy ülnie, tartson rövid szüneteket, és járkáljon vagy mozgassa rövid ideig körkörösen a lábfejét.

Láb felpolcolása

A láb megemelésével segíti a vér visszafolyását a szív felé.

A helyes életmód mellett speciális lábápoló krémek sokat segíthetnek a lábak hűsítésével, akárcsak a vénavédő tabletták, melyek erősítik a vénafalat, csökkentik a panaszokat. Súlyosabb esetekben a műtéti megoldások kerülnek előtérbe.

Gyakori kérdések

wave icon

A krónikus vénás betegség korai kezelése elengedhetetlen lábunk egészsége érdekében. Ha felmerül a gyanú, hogy Ön is érintett, mielőbb konzultáljon egészségügyi szakemberrel! Az alábbi kérdések és válaszok nem helyettesítik a kezelőorvossal való konzultációt és az orvosi vizsgálatot!

Mikor alkalmazható a Detralex?

A Detralex érvédő hatású gyógyszer, amely bizonyítottan enyhíti a leggyakoribb visszeres panaszokat, mint a nehézláb-érzés, lábfájdalom, lábszárgörcs, lábfeszülés. Emellett erősíti a hajszálereket és javítja a vénás keringést.

Fel kell íratnom az orvosommal a Detralexet?

A Detralex vény nélkül kapható minden gyógyszertárban.

Hogyan hat a Detralex?

A Detralexnek kettős hatása van: csökkenti a vér pangását a vénákban, hiszen javítja a vénás keringést és a vénák tónusát, csökkenti a vénák tágulékonyságát, valamint erősíti a hajszálereket. Hatékonyan enyhíti a betegség tüneteit és a kellemetlen panaszokat.

Mit tartalmaz a Detralex filmtabletta?

A Detralex 500 mg tisztított és mikronizált flavonoid frakciót tartalmaz (450 mg diozmin és 50 mg heszperidinben kifejezett egyéb flavonoid) filmtablettánként.

Mit jelent az, hogy mikronizált?

A mikronizáció során a részecskék átlagos mérete több tíz mikronról kevesebb, mint 2 mikronra csökken, ezzel javítjuk a hatóanyag felszívódását - ennek köszönheti a Detralex ez erőteljes, gyorsan érezhető hatását.

Hogyan kell szedni a Detralexet?

Amennyiben kezelőorvosa másként nem rendeli, a Detralex szokásos adagja alsóvégtagi visszeres panaszok esetén felnőtteknek napi 2 tabletta elosztva, délben és este 1-1 tabletta, étkezés közben.

Meddig kell szednem a Detralexet?

A Detralex tabletta alkalmazásának időtartama nem korlátozott, a panaszok meglétéig napi rendszerességgel javasolt szedni.

Többféle gyógyszer is szedek, szedhetek mellette Detralexet is?

Más gyógyszerekkel kialakult kölcsönhatások eddig nem ismertek.

Adható a Detralex gyerekeknek is?

A Detralex filmtabletta gyermekek és serdülők kezelésére nem ajánlott.

2024