12/22/2022

Tényleg segít a lábak felpolcolása?

Ha fáj a lábunk, nehéznek érezzük az alsó végtagokat, esetleg valamilyen lábproblémával küzdünk, gyakran halljuk tanácsként, hogy polcoljuk fel a lábunkat, az biztosan segíteni fog. De hogy kell ezt helyesen csinálni? És tényleg mindenre ez lehet a jó megoldás?

A lábak felpolcolása nem csak azoknak javasolt, akiknek valamilyen problémájuk vagy tünetük van, lényegében mindenkinek, aki ülő-, vagy állómunkát végez, érdemes lenne naponta 10-15 percre felpolcolni a lábait.

Mindannyian ismerjük azt a jó érzést, mikor egy hosszú, nehéz nap után végre kibújhatunk a cipőből, és felszabadulnak a lábaink. Napközben a folyadék felgyülemlik az alsó végtagok szöveteiben, ami feszülő, sőt, akár kellemetlen, fájó érzést is okozhat. Ennek az esetek egy részében az oka, hogy nagyon sok időt töltöttünk állva, esetleg túl sokat mentünk, vagy pont ellenkezőleg: az egyhelyben ülés miatt nem mozgattuk a lábainkat hosszú órákon át. Vannak helyzetek, mikor ez a reakció normális, de ha túl gyakran jelentkezik a kellemetlen érzés, esetleg akkor is érezzük, ha erre nem találunk különösebb magyarázatot, akkor érdemes orvoshoz fordulni!

Már azzal is sokat teszünk a lábunk egészségéért, ha hazaérve egy kicsit elnyújtózunk az ágyon és mozdulatlanul fekszünk. Természetesen ennél még jobb, ha a lábunkat fel tudjuk polcolni! Ebben a pózban csökkentjük a nyomást a lábszárvénákban, elősegítjük a vénákban pangó vér visszafolyását, így csökkenthetjük a lábak duzzanatát, feszülését is.

Így csináljuk:

  1. Helyezzünk a lábak alá párnát vagy összehajtogatott plédet, takarót!
  2. 15-20 centiméter magasra emeljük a lábakat!
  3. Figyeljünk arra, hogy a sarok magasabban legyen, mint a térdünk!
  4. Maradjunk így minimum 10-15 percig, de érdemes akár többet, 20-30 percet is így eltölteni!

A rendszeresen végzett polcolás hosszabb távon is nagyon jó hatással van a lábakra, de már egy alkalom után is érezzük, hogy a lábaink megkönnyebbülnek, élénkül a keringésünk, és enyhül a láb dagadása.

Még több információ a blogon

wave icon

Hogyan éljünk együtt a visszér- és aranyérbetegséggel, visszér kezelése házilag, visszér megelőzése, aranyér kezelése, életmód tippek, és hogyan segíthet a panaszok legyőzésében a Detralex.

2024